CV Alberto Paganini

Dr. filosofie, yogaleraar, adembegeleider

Alberto Paganini (°1957), dr. in de filosofie en yogaleraar sinds 1979, koos al in zijn jeugd het yogapad als levensweg. Op zijn zoektocht naar een yogabeleving aangepast aan de huidige samenleving ontwikkelde hij een unieke yoga- en lesstijl, gebaseerd op zijn eigen ervaringen, de interacties met zijn studenten en de visies van zijn talrijke leraars.
Hij geeft diverse yogalessen, -workshops –bijscholingen en –opleidingen, schrijft artikels in yogatijdschriften en is de bezieler van Prana Yoga Flow, Hart Yoga en de Soma Yoga (leraren) opleiding.
Hij leeft met zijn gezin in Vlaanderen, waar hij Soma vzw oprichtte.
Auteur van ‘Prana Yoga Flow’ (Ankh-Hermes 2010) en talloze yogaboekjes, fotoplaten en lessen op CD,  werkt nu o.a. aan projecten over Hart Yoga en de kracht van het hart.

Belangrijkste gevolgde opleidingen.

– Dottore in Filosofia, Università’ di Siena (ITA)
– Yoga opleiding (acht jaar, +1000 uur) in de school van Anne Marie Schick (leerling van T. Krishnamacharya, TKV Desikachar, Gerard Blitz…), Bolzano (ITA)
– Conscious breathing, 300u opleiding in ‘Consciousness Village’, California (USA)
– Maandenlange verblijven in India,  vooral in de Babaji Ashrams en bij Sastriji (Vishnu Detta Misra) in Rajghar: mantra’s, chanting, aarti’s, puja’s, ayurveda, karma en raja yoga (India)
– Dru Yoga opleiding bij de Life Foundation, +300u (NL, UK)
– Iyengar Yoga opleidingsdelen, 150u (NL, India)
– Ashtanga Yoga teacher trainingen met Manju Jois en David Svenson, +200u (NL, BE, LUX)
– Shiva Rea, Prana Flow teacher trainingen, +300u (UK, GR, NL)
– Robert Boustany, Pralaya yoga teacher trainingen, +500u (NL, BE)

Gedetailleerd CV: belangrijkste activiteiten, gevolgde opleidingen en cursussen.

Geboren  op 07/04/1957 en opgegroeid in Bolzano (ITA)

’74 -‘ 76
Tijdens zijn studies aan de middelbare school (wetenschappen) in Bolzano (I)  was hij pionier en ‘leader’ van een studenten beweging die zich bezig hield met vernieuwing van het onderwijssysteem. Van autoriteir onderricht naar co-operatie, samenwerking en uitwisseling tussen verschillende vakken, docenten en studenten en studenten tussen elkaar.

’76 – ’83
Studies filosofie aan de ‘Università degli studi di Siena’ (Italië), ‘Dottore in Filosofia’ . Punten: 110 e lode (op 110).

’76 – ’80
Grondlegger en acteur van ‘Collettivo Prometeo’ en ‘Teatro Tawa’ (I). Ervaringen met Kindertheater en experimentele theater. Trainings en Workshops , o.a. met Grotowskj (POL) en ‘Teatro Povero’. Op zoek naar methodes om lichaam en geest te helen, versterken en harmoniseren. Ontmoeting met YOGA, eerst binnen de theater trainingen en experimenten.

’79 – ’86
Vorming tot yogaleraar bij ‘scuola di yoga’ van Anne Marie Schick (Bolzano – Italië), acht jaar, meer dan 1000 lesuren. Anne Marie was leerling van André Van Lysebeth, Gérard Blitz en , Desikachar. Ze had ook les en direct contact met Krishnamacharia. Bijna dagelijks volgen van yogalessen bij Anne Marie en haar leraars-leerlingen en jaarlijks yogaweeken. Deelname aan de zomerse bijeenkomsten met yogaleraren uit de hele wereld in haar huis in de bergen (o.a. Gerard Blitz). Volgen van theoretische onderricht over de yoga filosofie en praktijk. Vanaf ’79 geregeld en intensief zelfstandig yogales te geven in Bolzano en omgeving (o.a. Centro Shakti).

’78 – ’84
yoga seminaries en studie over Viniyoga met o.a. Desikachar (Zinal – Zwitzerland), Geràrd Blitz (Bolzano – Italië), Istituto yoga ( Milano – Italië), Jarenlang geregeld prive’ yoga onderricht van Adriana Rocco (Firenze – Italië). Adriana was toen juist terug uit een jarenlange verblijf in Madras (Indië), waar ze dagelijks onderricht van Desikachar en Krishnamacharia mocht ontvangen. Er ware de jaren van het begin van de Viini-Yoga.

’86:
Drie maanden full-time intensief opleiding conscious breathing,  energie – ademen, ‘Rebirthing’ in het ‘Consciousness Village’ (California – USA).

’87 –’01
Regelmatige reizen en verblijfperiodes in India: yogapraktijk en studie o.a. in Rishikesh, de Babaji Ashrams van Haidiakhan en Chilianoula in de Himalaya, bij Sastraji (Vishnu Detta Misra, wijze helderziende, rasa yogi en ayurvedische arts) in Rajgarh, Vrindavan en in het Iyengar yoga-instituut van Pune.

’87 – ’93
regelmatige cursussen, lessen en workshops in het ‘Sivananda Yoga Centrum’ (München – Duitsland) en geregeld meditatie weekends bij Mother Meera (D).

’88 – ’89
Veertiendaagse Vipassana stilte meditatie retreat (D)

’90 – ’00
Jaarlijkse deelname aan de Eurpees meditatie en Bhajans tours van Ammaji (Amritananda Mata Mayi) in D, NL, B

’92 –’94
opleiding ‘natuurlijke gezondheid’ in de Chine Club van Michelangelo Chiecchi (Milano – Italië) – Ontmoetingen met de Dalai Lama (in D, I en B in het Boeddhistisch centrum van Huy) en start verdere verdieping in de Boeddhistische leer.
’94 Oprichting van Soma vzw, centrum voor yoga en natuurlijke gezondheid. Alle jaren tot nu toe vanaf ’93. Alberto geeft vanaf nu in Belgie weekelijkse yoga lessen, Workshops, Trainings en organiseert yoga en gezonde levenstijl activiteiten met binnen en buitenlandse leraars.

’94 – ’98
assisteren en begeleiden in internationale projecten over energie – ademen en LRT (Loving Relationships Training) in Frankrijk, Italie en de UK.
’96 – ’97: intensieve yogatrainingen en opleidingsdelen Iyengar Yoga in het ‘Iyengar yoga Instituut’ (Amsterdam, NL).

’97 – ’00
regelmatige intensieve trainingen in Yoga, Dru Yoga, meditatie en de studie van de Bhagavad Gita in het ‘Life Foundation Retrait Center’ met Mansukh Patel en het Life Foundation Team (Noord Wales – UK, ca. 200 uren).

’98 – ’02
leiden en begeleiden van de ‘Yoga intensief’ workshops en opleiding trainingen, met yoga dagen en yoga week projecten in Belgie en buitenland (Dolomieten I, Loenen, NL en Wales UK)

’99 – ’01
Volledige 3jarige opleiding Dru Yoga bij het Life Foundation International team (Nederland).

’99 – ’12
Initiator, schrijver en verantwoordelijke uitgever van ‘Soma-Berichten’, een het Tijdschrift voor Yoga en gezonde levensstijl.
’99: intensieve 14 daagse yogatraining met B.K.S. Iyengar (Pune – Indië) ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag: theorie, filosofie (Yoga Sutra’s van Patanjali), de indische kultuur, vooral beoefening van asana’s, pranayama, mantra’s en meditaitie (ca. 100 uren)

’00:
organisatie en begeleiding van een 3weekse India yoga reis in Vrindavan, Haridwar en de Babaji Ashram van Haidiakhan. Ontmoeting met Indische Yogi’s, lessen in het Ayurvedisch centrum, mantra’s zingen en ceremonien (aarti, yagna…)

’98 – ’02: yoga volgens Dona Holleman (Iyengar), ‘Study groep’ jaarcursussen bij Revital Prisler (Antwerpen – Utrecht). Yoga Sutra’s van Patanjali en asana intensief (ca. 200 uren).

’01- ’05: Massage van de stromingen volgens Simeon Pressel (antroposofie) met Roberto Pircali (Brugge-Italië) (ca. 400 uren).

’03
initiator en hoofdleraar van de eerste 4 jarige yoga leraarsopleiding in Brugge: de ‘Soma-Moritoen Yoga – Academie’. Gastleraars voor anatomie en holistische gezondheid, gezonde voeding.

’04 Opleiding voor docenten Ashtanga/Poweryoga met Tonnie Goes (NL, 50 uren) Ashtanga Vinyasa yoga training met Manju Jois (LUX, ca. 50 uren)

’04-’12
Deelname aan deThemadagen van Marcel Messing in Brugge, meermaals per jaar. Ontmoetingsdagen en studie over oosterse en westerse filosofie, religie en spiritualiteit; verbinding tussen yogafilosofie, boeddhisme, christelijke gnosis en bewust leven in de huidige tijd.
’05
Ashtanga Yoga Workshop met David Williams, Yogaflow met Shiva Rea en organisatie en training met Manju Jois bij Soma in Brugge (5daagse).
regelmatige beoefening van Ashtanga Yoga (vooral de first en second series) met cursusmateriaal van o.a. John Scott, Shiva Rea, David en Doug Svenson.

’06
teacher training Ashtanga yoga met David Svenson (april NL, 40 uren), teacher training Yogaflow met Shiva Rea (juni UK 50 uren) en organisatie en Ashtanga Yoga intensief training met Manju Jois bij Soma in Brugge (27/10-1/11).
Organisator en laraar bij de eerste reeks ‘Poweryogaflow 1 teacher training’
Start van een nieuwe eerste jaar van de 4 jarige yoga leraar opleiding “Soma – Moritoen Yoga – Academie’ in Brugge met Alberto als hoofdtrainer.

’07
Verschillende Workshop’s en Teacher training (Yoga Alliance) met Robert Boustany (NL B, ), Shiva Rea (Koln, D) en organisatie en trainings met Neva (april) en Robert Boustany (mei en september) in Brugge. Studie met cursusmateriaal van de Teacher training van Anusara yoga met John Friend en Ana Forrest yoga.
Leraar bij de nieuwe ‘Poweryogaflow 1 teacher training’ in Brugge.
Vanaf ’07
Artikels en bijdragen in het Tijdschrift van Yoga, Yoga Magazine, Bliss, Happinez, De Yogakrant.

’08
workshops in Brugge bij Soma met Robert Boustany, Neva en Manju Jois. Teacher training (Yoga Alliance) met Robert Boustany (B-NL, totaal ca. 200 uren). Teacher Training met Ana Forrest in Berlijn (D).
Poweryogaflow wordt Prana Yoga Flow: start Prana Yoga Flow teacher training, niveau1 en 2. De Yoga-Academie gaat voort.

’09
Prana Yoga Flow teacher training, niveau1 en 2. De Yoga-Academie docenten opleiding gaat voort.
Workshops in Brugge bij Soma met Robert Boustany, Neva en Manju Jois.
Uitnodiging van de Europeese Yoga Federatie om Prana Yoga Flow te presenteren en doceren tijdens de jaarlijkse conferentie eind augustus in Zinal (CH). Meditatie en filosofie met Ranade Sraddhalu.
Scrijven van het boek ‘Prana Yoga Flow, activeer je levenskracht, open je hart en leef vrij’. Het zal in april 2010 bij uitgever Ankh-Hermes verschijnen. Teacher training met Robert Boustany en workshop met Ana Forrest.

’10
Alberto Paganini, Prana Yoga Flow, activeer je levenskracht, open je hart en leef vrij’. Het boek verschijnt in april bij Ankh-Hermes. Prana Yoga Flow teacher training, niveau 1, 2 en 3. De Yoga-Academie docenten opleiding gaat voort. Gastleraar bij de Studiedagen van de Yoga Federatie van de Nederlandstaligen in Belgie, bij het Congres van de Nederlandse Yoga Fedeatie en bij yogaleraaren bijscholingen in NL en B. Workshops in Brugge bij Soma met Manju Jois en Rober Boustany; Opleiding Ayurvedische massage. Workshops met Smriti Chakravarti, indische yogini (mantra’s, mudra’s, asana’s, yagna)

’11
Docent en organisaor bij de Prana Yoga Flow teacher training, niveau 1, 2 en 3 en de Yoga-Academie docenten opleidingen. Gastleraar bij yogaleraaren bijscholingen en workshops in NL en B. Workshops in Brugge bij Soma met David Swenson, Manju Jois en Smriti Chakravarti.

’12
Docent en organisaor bij de Prana Yoga Flow teacher training, niveau 1, 2 en 3 en de Yoga-Academie docenten opleidingen. Gastleraar bij yogaleraaren bijscholingen en workshops in NL en B. Teacher training Ashtanga Yoga in Brugge bij Soma met David Swenson (40 uren), Panchakarma met Smriti Chakravarti en koude trainings met Wim Hof. Teacher training Pralaya yoga met Robert Boustany. Euritmie week workshops in Dornach (CH) en euritmie cursussen in B. Verdieping in het gebruik van klankschalen en het zingen van boventonen.

’13
Docent en organisator van de Prana Yoga Flow teacher training, niveau 1, 2 en 3 en de Yoga-Academie docenten opleidingen. Gastleraar bij yogaleraaren bijscholingen en workshops in NL en B. Workshop Robert Boustany Pralaya yoga. Geven van Hart-Yoga workshops tijdens het Happinez Festival in Utrecht (NL) Verdieping in het gebruik van klankschalen en het zingen van boventonen.

’14
Hoofdocent en oprichter van de Prana Yoga Flow teacher training, niveau 1, 2 en 4 in Brugge, Brussels en Bussum (NL) en de Yoga-Academie docenten opleidingen. Gastleraar bij yogaleraaren bijscholingen en workshops in NL en B. Verdieping in het gebruik van klankschalen en het zingen van boventonen.
Teacher training ‘elemental Vinyasa’ en workshops met Shiva Rea (shivarea.com) in Glastonbury, Stonehenge en London (ca. 50 uren). Verdieping ‘Breathwork’ bij de GIC (Global Inspiration Conference) 2014 in Ireland: geven van workshops over Hart – Yoga. Gastleraar bij het Europees Yoga Congres in augustus in Zinal (CH): lessen en workshops over Hart-Yoga.Meditatie en filosofie met Ranade Sraddhalu. Het werk over Hart-Yoga en projecten daaromtrend nemen vorm. Erkenning als Yoga Acarya (yogaleraar) door de YFN en de EUY (Europeese Yoga Unie). Ontstaan van SYLO (Soma Yoga leraren opleiding) volgens de richtlijnen van de EUY.

’15
Hoofdocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga leraren opleiding) volgens de richtlijnen van de EUY. Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings in B en NL. Het boek Prana Yoga Flow is in het Engels vertaalt engepubliceerd. Docent in verschillende Workshops Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B en in NL
Gastleraar Hart Yoga in Elspeet bij de YFN
Teacher training met Shiva Rea (shivarea.com) in Delphi (Griekenland) ‘Foundation Vinyasa’ (70 uur).
Gastleraar bij het Europees Yoga Congres in augustus in Zinal (CH)

’16
Hoofdocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga leraren opleiding) volgens de richtlijnen van de EUY. Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings in B en NL. Docent in verschillende workshops retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B, NL, CH, IT en FR. Teacher training bijscholing week ‘Bhakti Prana Vinyasa’ met Shiva Rea (shivarea.com) in London (UK). Teacher trainingsdelen verdieping en bijscholing  met Robert Boustany (Pralaya Yoga) in B en NL.

’17
Hoofdocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga leraren opleiding) volgens de richtlijnen van de EUY. Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings in B en NL. Docent in verschillende workshops,  retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B, NL, CH en IT. Opleidingsdelen met  Shiva Rea (shivarea.com) in London (UK) ‘Soma.  Bijscholing en opleidingsdelen  met Robert Boustany (Pralaya Yoga) in B en NL. Docent in het 10daagse Ayurveda en Yoga retraite (Pancha Karma) in Cadzand (NL).

’18
Hoofdocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga lerarenopleiding) erkende vierjarige yogaleraren opleiding van YFN (Yoga federatie Nederlandstaligen in België) en EUY. (Europese Yoga Unie). Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings in B en NL. Docent in verschillende workshops,  retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B en NL. Hoofdgaastleraar bij het 40jarige jubileum van de VYN (Vereniging yogaleerkrachten Nederland). Opleidingsdelen met  Shiva Rea (shivarea.com) in Amsterdam (NL) ‘Soma.  Bijscholing en opleidingsdelen  met Robert Boustany (Pralaya Yoga) in B en NL. Docent in het 10daagse Ayurveda en Yoga retraite (Pancha Karma) in Nederland.

’19
Hoofdocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga lerarenopleiding) erkende vierjarige yogaleraren opleiding van YFN (Yoga federatie Nederlandstaligen in België) en EUY. (Europese Yoga Unie). Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings.  Docent in verschillende workshops,  retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B en NL. Bijscholingen met Robert Boustany (Pralaya Yoga) en met Shiva Rea (Prana Flow).

’20
Hoofddocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga lerarenopleiding) erkende vierjarige yogaleraren opleiding van YFN (Yoga federatie Nederlandstaligen in België) en EUY. (Europese Yoga Unie). Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings.  Docent in verschillende workshops,  retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B en NL. Zoom opname van lessen en workshops. Hij werd uitgenodigd als lesgever bij het Internationale Yoga Meeting van Merano (IT) in april en in het Internationale Yoga Congres in Zinal (EYU) in augustus (dan online gebeurd). Door de maatregelen ivm covid-19 gaan deze evenementen door in 2021.

’21
Hoofddocent en oprichter van SYLO (Soma Yoga lerarenopleiding) erkende vierjarige yogaleraren opleiding van YFN (Yoga federatie Nederlandstaligen in België) en EUY. (Europese Yoga Unie). Yoga-Academie en Prana Yoga Flow teacher trainings.  Docent in verschillende workshops,  retraites en bijscholingen Hart Yoga en Prana Yoga Flow in B en NL. Zoom opname van lessen en workshops. Hij werd uitgenodigd als lesgever bij het Internationale Yoga Meeting van Merano (IT) in april en in het Internationale Yoga Congres in Zinal (EYU) in augustus (dan online gebeurd). Door de maatregelen ivm covid-19 gaan deze evenementen door in 2022.