Soma Yoga lerarenopleiding

Erkende Yoga opleiding

o.l.v. Alberto Paganini

Vierjarige opleiding met 500 contacturen, erkend door de YFN en de EYU (Europese Yoga Unie)
Voor (toekomstige) yogaleraars en al wie de persoonlijke yogabeoefening en/of ’teaching skills’ wil verdiepen

>>> Kijk hier om een  tabel met een korte samenvatting van de opleiding te zien <<<

Het doel van de opleiding is het creëren van een omgeving die je helpt de competenties – kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes – te ontwikkelen van een goede yogaleraar. Ze vormt tevens een basis voor de verdere studie van yogafilosofie, -principes en -beoefening. Een goede yogaleraar beschikt over de competenties om zijn/haar studenten te helpen:
(gebaseerd op doel EYU)

 • de ware essentie van yoga te begrijpen
 • hun welzijn – fysiek en geestelijk – te verhogen en
 • met de nodige elementen voor spirituele groei in contact te komen

De Soma Yoga (Leraren) opleiding bestaat uit 2 delen, de yoga-academie (modules 1, 2 en 3) met aandacht voor de diverse aspecten van yoga en de teacher training (module 4) met focus op het leren yogales geven met inzicht en creativiteit.

De meeste onderdelen kan je ook apart volgen voor persoonlijke interesse en verdieping.

1. Yoga-academie (300 contacturen)

De yoga-academie bestaat uit 3 modules met een evenwichtig aanbod aan asana’s, yoga flows en reeksen, vinyasa’s, bhanda’s, mudra’s, pranayama, meditatie, mantra’s, ontspanning en praktijkgerichte anatomie, ondersteund door de wijsheid van de Yoga Sutra’s, de Bhavagad Gita en de basisprincipes van de yogafilosofie. We lezen de oeroude teksten en interpreteren hun geheimen in het licht van de huidige levensvragen. Daardoor komen ze tot leven en worden ze actueel en bruikbaar op het yogapad en in het dagelijks leven.

In de yoga-academie staat elk jaar één bepaald thema centraal, waarrond in de modules 1, 2 en 3 gewerkt wordt. De 4 thema’s – één voor elk opleidingsjaar – zijn:

 • Ont-dek het licht in je-Zelf. Naar bevrijding, hartelijkheid, tevredenheid en geluk met inzicht in de Yama en Niyama’s. (yogajaar 2018-2019 en 2022-2023)
 • Innerlijk op reis met de elementen: aarde – water – vuur – lucht – ether. Activeer je levenskracht, open je hart en leef vrij. (yogajaar 2019-2020)
 • Harmonie in de vijf lagen van de mens: fysiek, energetisch, emotioneel, mentaal, spiritueel (yogajaar 2020-2021)
 • Zelfkennis en zelfheling. Een reis door de chakra’s (yogajaar 2021-2022)

De modules

Om tot de 300 contacturen te komen kan je een eigen traject samenstellen uit de volgende 3 modules, waarbij je rekening houdt dat je minstens één keer module 3 (de yogaweek) volgt en gedurende 4 jaar module 1 of 2. Modules 1, 2 en 3 gelden elk voor 50 contacturen per schooljaar.

Module 1: per jaar 30 yogadonderdagen van 19u30 tot 21u30
Module 2: per jaar 8 yogazaterdagen van 10u tot 17u30.
Modules 1 en 2 zijn gelijkwaardig qua inhoud, maar daarom niet identiek. Ze vullen elkaar aan. Het kan verrijkend zijn om beide te volgen, maar dit is geen vereiste.
Module 3: yogaweken
De yogaweek verdiept de leerstof van modules 1 en 2 van het voorbije schooljaar, en voegt er ondersteunende nevenactiviteiten aan toe.

2. Teacher training (200 contacturen)

De teacher training bestaat uit 1 module met 4 niveaus, een totaalprogramma met focus op de theorie en de praktijk van het lesgeven.

Module 4: Prana Yoga Flow teacher training

De teacher training omvat volgende 4 niveaus van elk 50 uur, in volgorde te volgen (elk niveau vereist de vorige niveaus als voorkennis):

 • niveau 1 De basisflow. Leer basisalignement,  zonnegroeten, 32 asana’s, pranayama, meditatie en diepe ontspanning.
 • niveau 2 Creatief lessen maken met de elementen (aarde, water, vuur, lucht en ether), rasa’s, vinyasa’s, golven en krama’s.
 • niveau 3 Helen met yoga. Leer inzicht in helende processen van yoga op alle niveau’s te verkrijgen.
 • niveau 4 Wees je-Zelf. Creatief en met inzicht je lessen ontwikkelen en verzorgen. Een zoektocht naar  je eigen unieke yogaweg, volgens je hoogste potentieel.

3. Soma Yoga Leraren Opleiding samengevat:

Wil je de gehele opleiding volgen, dan kies je voor module 1 of module 2, gecombineerd met modules 3 en 4. Module 1 wordt aangeboden op donderdagavond, module 2 op zaterdag, module 3 in de yogaweken en voor module 4 zijn er diverse mogelijkheden.

Wens je een lerarencertificaat dan dien je:

 • de 4 thema’s van de yoga-academie en de 4 niveaus van de teacher training te doorlopen
 • minstens aan 90% van de lessen actief deel te nemen
 • regelmatig thuis yoga te oefenen
 • huistaken, zelfstudie-opdrachten en een eindwerk te maken
 • te oefenen in yogalesgeven en aan het einde van elk niveau een les te geven

Je kan de opleiding spreiden over meer dan 4 jaar.
Na elke succesvol afgeronde module krijg je een certificaat.

4. Persoonlijke yogaverdieping

Wie interesse heeft in persoonlijke yogaverdieping en niet de hele opleiding volgt, kan volgens eigen interesse naar hartenlust combineren. De meeste onderdelen kan je apart volgen.
Wil je een jaarthema van de yoga-academie of niveau herhalen, dan kan dat voor de helft van de prijs.
Na elke succesvol afgeronde module krijg je een certificaat.

5. Aanbod en data Soma yoga (leraren) opleiding 

Yoga-academie (klik hieronder op rood voor meer info)
Module 1: 30 donderdagavonden in Brugge (19.30-21.30u), niet tijdens de schoolvakanties.
Module 2: data en info over de 8 yogadagen op zaterdag (50 uur) in Brugge (10-17.30u)
Module 3: yogaweken
Klik hier voor data en  info over de lente yogaweken  in de Dolomieten
Klik hier voor data en  info over de zomer yogaweken in Frandeu
Teacher training
Module 4, vier niveaus van elk 50u
niveau 1 / niveau 2 / niveau 3 / niveau 4

Locatie in Brugge

Kleine zaal van de Steinerschool Brugge. Astridlaan 86. Kom binnen langs het groene poortje aan de Koning Boudewijnlaan (hoek Astridlaan) en volg de pijltjes Yoga Soma. Voldoende gratis parkeerplaatsen in de straat. Bus Nr.1 (10 minuten van het station van Brugge).

Begeleiding

Alberto Paganini (hoofdleraar) en gastdocenten:
Edith Vandenabeele (anatomie en alignement)
Bea Boomgaert (ayurveda – holistische gezondheid)
Manu Fernandez (anatomie en meditatie in Hasselt)

Organisatie en meer info

Soma vzw, Alberto Paganini
050/36 49 36
mail

Evaluatie: permanente evaluatie, vragenlijsten, theoretische en praktische taken, presentatie van lessen

Opgelet! Wie de hele opleiding volgt (4 jaar, 500 uur) en het gehomologeerd diploma van de YFN  (EYU) wenst te ontvangen, dient gedurende minimum vier aaneensluitende jaren lid te zijn van de YFN.

Ervaringen van deelnemers

Nancy:
Wat ben ik blij dat mijn yoga teacher Lisa Willems me geïnspireerd heeft om zelf de 4-jarige yoga teacher opleiding Prana Yoga Flow te volgen bij Alberto Paganini.

De verrijking die deze opleiding aan mijn leven heeft gegeven is enorm… en de opgedane inzichten blijven me nog steeds uitnodigen tot verdere verrijking en groei.

Niet alleen in mijn yogabeoefening heb ik veel bijgeleerd (correcte uitlijning van asana’s, anatomiekennis, correcte opbouw van lessen, een diversiteit van yogastijlen waaruit je kan plukken om passende yogasessies te creëren voor de westerse mens…). Ook de verbondenheid met de groep, mijn verbondenheid met het groter geheel (de natuur, het goddelijke) en de krachtige verbondenheid met mijn eigen hart vormen fantastische cadeaus die ik dankbaar meeneem uit deze opleiding. Met dezelfde groep 4 jaar op een yogaverdiepingsreis gaan waarin we onszelf keer op keer weer meer uitdagen en ook geconfronteerd zien met onze eigen kwetsbaarheden is een fantastisch groeiproces. De warme en kundige begeleiding van Alberto en Manu en de heerlijke groepsdynamiek die door hen gecreëerd wordt, zijn hierbij van onschatbare waarde.

Onze yogaweekends samen vormden steeds een heerlijk bad van verbondenheid waar alles wat er in het leven speelde bij iedereen, er gewoon mocht zijn… Heerlijk! Waar vind je dit nog?

En nu voel ik me echt klaar om heerlijke yogalessen te creëren die dicht bij mijn eigen persoonlijkheid aanleunen.

Ik raad deze opleiding enorm aan als je jezelf en anderen wilt verrijken vanuit de yogapraktijk en -filosofie.

De opleiding inspireert jou – als westerse mens – om op diverse niveaus fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch & spiritueel bewuster en genietender in het leven te staan.

Enjoy the ride!